En beställning till en sjuk liten tjej

Och så gick det då aldeles för många dagar sedan jag senast bloggade igen. Jag har sytt, men jag har inte slutfört så mycket och definitivt inte orkat ta mig i kragen och blogga. Vi har haft sjukdom på besök igen här hemma. Hela november har kantats av sjukdom och jag har varit borta från arbetsträningen 9 utav 12 möjliga pass! De övriga 3 tog maken min hand om. Nåväl, nog om våra bekymmer.

För ungefär en månad sedan fick jag en förfrågan om att sy ett gäng byxor till en tjej som har en aldeles särskild sjuksom som gör att hennes hud är fruktansvärt skör. Hennes mamma hade kikat in i min blogg och fastnat för det hon såg. Det känns som ett hedersuppdrag att få ta sig an en sådan beställning och i måndags var så till slut byxorna färdiga för leverans (miss att jag inte hade ngn adress har tyvärr fördröjt leveransen ytterligare, men i helgen avgår beställningen). Sydda delvis efter mått från ett par utav tösens passande byxor. Eventuellt kan det i slutändan leda till att fyra nya par skall sys upp, förutsett att allt funkar. Jag klurade ett tag på hur jag skulle sy för att det skulle bli så bra som möjligt. Av en ren slump låg en utav sönernas pyjamaser bredvid mig. Denna pyjamas var sydd med flatlocksöm vilket kändes som ett bra alternativ i det här fallet då sömmen kommer på utsidan men fortfarande är dekorativ och hållbar. Jag har en toppen ovelockmaskin, men har laborerat väldigt lite med de olika sömmarna och inställningarna som finns på den. Nu blev det alltså dags att testa 3-trådig bred flatlocksöm. Tack vare tydliga instruktioner var det inga som helst problem att ställa om maskinen, vilket kändes väldigt tacksamt. Och resultatet blev BRA på första försöket, strålande! Jag testsydde ett par byxor till minstingen som nu ligger halvfärdiga. Bara att ta sig i kragen...(ja eller hur?!)


Schyssta bralls i "getingvelouren" shoppad genom Mjuka Tyger. Muddväv egenfärgad från f d Tygvaruhuset. Storleken är 98 och mönstret mitt eget original rakt av dock med vidare mudd i midjan än vad jag normalt använder. Utvikbara muddar överallt.

  
Detaljbilder på flatlocksömmen. Syns lite tryckmärken i velouren på högerbilden.

Jag känner mig nöjd med slutresultatet men samtidigt lite nervös över hur väl det håller med flatlocksöm. Det är ju som sagt premiär för min del med den sömmen. Jag har för säkerhetens skull "stickat ner" sömsmånen med raköm med längra stygnlängd. Placeringen utav namnlappen blev den normala, men kanske inte riktigt lika snyggt som när man syr med vanlig 4-trådig overlocksöm. Nu återstår att se vad omdömet blir utav byxorna när de anländer sin destination efter helgen.

Vill även passa på att tipsa om att jag lagt in lite fler bilder på mina tyger här ifall nu någon skulle vara sugen på en liten beställning ;-)

Grått ute, grått inne...

Och stundtals även uti mitt sinne. Men inte då jag fick sitta i lugn och ro vid mina maskiner inte. Då sken solen i mitt hjärta. Så poetiskt, eller hur *ler*? För några veckor sedan hade jag ju en rejäl tillklippningsdag vad gäller mjuka underdelar till mina barn. Igår, söndag, högg jag in på ytterligare några utav dessa tillklippta byxor. För att göra det så smidigt som möjligt plockade jag fram samtliga de par som hade grått som bas, så jag kunde använde grå tråd så länge som möjligt. Men lite fuskade jag, för de första byxorna ut, klipptes faktiskt till igår. Detta tyg har jag färgat antracitgrått själv. Från början var det ett fyndköp av velour från Tradera faktiskt. Jättefin kvalitet kändes det som, men hela biten, som var lång, var gräddvit. Inget som riktigt funkar här hemma (oh, himmel, kan se grabbarna framför mig med ett varsitt par sådana byxor. De skulle aldrig, aldrig gå att få rena igen). Lite tyg blev det kvar och jag funderar faktiskt på att kanske sy en liten slipover till någon utav killarna. Förstå så fint i jul! Byxorna nedan får mig faktiskt att tänka på tomten. Om jag förstått det rätt så kom väl tomten förr i just grått och rött, inte vitt och rött som idag. Jag tänker inte orda så mkt om sömnaden för allt flöt på som det skulle, inga missöden alls på vägen. 


Inget nytt på torpet. Eller jo, så klart, men ändå inte ;-) Storlekar som vanligt: 128, 116 & 104. Härliga mysbyxor som kanske kan hamna under kategorin diskreta/stilrena. Det börjar närma sig...

  
Eftersom jag är lite stolt över min nya placering utav lappar när det gäller byxor så måste jag ju visa den lite extra. Muddbyxorna har ju inga sidsömmar, så därför kan jag inte göra som med tröjorna, sy in lappen i sidsömmen, men det här är faktiskt ett kanonalternativ: i skarven mellan byxa och midjemudd. Tycker det blir både snyggt och diskret. Och appropå lappar så måste jag ju bara säga att jag anammat ett enklare sätt att sy dit storlekslappen också. Ibland tar det lite tid, men på senaste syträffen tror jag det var, såg jag en utav vännerna sy med lappen i grensömmen bak. Eftersom detta är den första sömmen jag syr är det perfekt då jag enkelt vet storleken om jag lägger ifrån mig byxorna för en stund.

Efter lite trådbyte i båda maskinerna fortsatte jag med två par byxor till. Denna gång kunde jag nog inte få byxorna så mkt mer diskreta då jag valde att ta en svart mudd. Även denna gång hade jag varit igång och färgat lite själv. Svart var slut, men jag hade en gräslig orange som inte funkar till just någonting så den färgades om och även några andra småbitar. Ibland får man komma på de små smidiga lösningarna snabbt för att slippa vänta på leveranser från allehanda håll. Fördelen är att mudden som färgades över var ett billigt inköp i samband med att Tygvaruhuset i stan kånkade så det blev ett helt ok "slutpris" ändå, trots färgning.


Stars, but no stripes. Jag gillar verkligen de här stjärntygerna där stjärnorna har lite vassare udd och är i olika storlek. Det blir mer "riktigt" på något vis. Den här gången räckte tyvärr tyget bara till två par byxor. Äldstingen fick bli utan så dessa är således i stl 116 & 104. Då tyget knappt räckte på längden till minstingens byxor fick det bli lite längre muddar än vanligt också.

Lägga_på_högen_projekt

På mitt sybord har det länge funnits en sådan där hög där man lägger sådant som skall fixas "senare". Senare har en förmåga att dröja ibland. Somliga skulle nog säga att det är den beryktade UFO-högen jag talar om. Alltså unfinished objects. I den här högen har det samlat på sig en hel del plagg på sista tiden, några med minimalt arbete på och en del med lite mer omfattande omändringar. I torsdags bestämde jag mig för att det var dags att hugga in på den där högen och försöka förinta den (men det lär inte vara för gott, för det verkar vara en total omöjlighet) eftersom ytan på sybordet är lite mer begränsad för närvarande. Och idag kunde jag sätta det sista stygnet i det sista plagget vilket kändes sååå skönt. Nedan följer en liten kort beskrivning för varje plagg och ungefärlig tanke med vad som behövde åtgärdas.


1. Nova Star harems jeans - trasiga, solkiga knän
2. Lurvig babyoverall som syster yster sytt i 8-9:an - dragkedja defekt, foder kallt
3. Svart tröja med R - ärmarna för korta
4. Turkos/blå trikåshorts - sprätta lappar, kastas
5. Nougatbruna manchesterbyxor Moonkids, trasiga knän
6. Gul/vitrandiga ärmar - klippa till resten och fullfölja del 2 till ett 2-delat set
7. Olivgrön omlottbody 44/50 - sprätta & byta kantband
8. Röd omlottbody 44/50 - färdigställa kantband
9. Djungelshorts - sprätta storlekslapp, felmärkt, säljas till sommaren
10. Grön skidåkartröja JNYdesign - sy om
11. Louie Louis motorcykeltröja - åtgärda ärmslut
12. Makens jeans - kapa av och sy upp till shorts
13. Tillklippta djungelbyxor - färdigställa


14. Kånkarong keps - återställa till sitt ursprung
15. Antracitgrå haremsbyxa (ser bara ut som en tygbit på bild) - sy in
16. Ljusgrå tights, mammas - fålla benslut
17. Turkos t-shirt med hjärtan i bubblor - sy om halsringning


Det första plagget jag högg in på var Nova Star jeansen. Där kapades benlängden några cm ovanför missfärgningar och trasiga knän. Jag valde också att sprätta bort den beiga mudden i midjan (tog till vara på knappar och knapphålsresår) och byta ut den till en lite gladare färg. Nu har det blivit en puffigare shortsvariant med knallande röda muddar i midja och benslut. Mudden matchar nu upp röda sömmar på bakfickorna. Och brallsen fick ett nytt liv och kan användas av minstingen till sommaren.

Nästa plagg som behövde en liten makover var minstingens svarta tröja med ett gult R. Den är sydd relativt nyligen på en utav de årliga syträffarna jag och mina syvänner har. Tyvärr visade det sig att jag tänkt helt fel när jag fixade ärmarna så de var aldeles för korta. Det var bara att sprätta lite och repa upp CoverProns trippelsöm. Därefter syddes det på extra lång muddar i svart. Velade mellan svart och gult, men hoppade gult eftersom de riskerar att bli solkiga aldeles för fort med en ljus färg. Snabbt och smidigt jobb.

Som nummer elva på listan fanns mellankillens älskade motorcykeltröja från Louie Louis. Där hade fållsömmen släppt irriterande nog. Var faktiskt påväg att skälla på mellankillen en dag när han kom hem från förskolan då jag trodde han klippt sönder tröjan. Hann dock hejda mig och såg sedan att fållen släppt och ärmen var längre på den sidan *ler*. Repade upp fållen även på andra sidan då jag inte hade ngn tråd som matchade helt och kände mig så pass petig att jag ville få det lika. Också ett snabbt avklarat jobb.Det femtonde plagget på listan var ett par haremsbyxor till mig själv. Shoppade på KappAhl men visade sig vara aldeles för stora och bytestiden hade gått ut för länge sedan. Nu tog jag tag i saken och sprättade bort midjemudden, minskade ner på denna och tog in bredden på byxorna en hel del. Byxan är i ett mjukt tunnt tyg med mycket fall och kan nog bli en favorit som hemmamysbyxa/pyjamasbyxa. Sydde till sist dit mudden igen och tada, en passande byxa!

Kommer inte ihåg om det var efter sommaren, eller t o m innan, men mamma kom i alla fall med dessa ljusgrå tight, det sextonde plagget på listan. Hon önskade dessa uppsydda då spetsen som suttit på hade gått sönder. Den hade hon själv sprättat bort. Hade ingen totalmatchande färg utan valde en mörkare till trippelsömmen på CoverPron. Resultatet känns helt ok ändå så nu lilla mamsen kan de användas ett tag till.Det tionde projektet på listan var minstingens tröja med skidåkare på, design JNYdesign. Dessa tröjor har blivit omtyckta, men då jag upptäckte en rad hål baktill + att den blivit för kort i ärmarna var den nära att gå i sopkorgen. Dock så fick jag en idé och slutresultatet blev en ny modell av tröjan. Långa muddar i ärmslut och en lite bredare mudd nedtill som skulle göras ganska vid för att tröjan inte skulle dra ihop sig för mycket nedtill. Sedan kände jag att när jag ändå var igång kunde jag lika gärna bandkanta halsringningen med matchande muddväv eftersom originalet var i grövre ribb och mycket ljusare. Nöjd med slutresultatet är jag och förhoppningsvis lilleman också.

Det 5:e plagget på listan var äldstingens manchesterbrallor. Dessa hade utnötta knän och ofta blir sådana byxor shorts i det här hemmet. Så även dessa. Samma bruna muddväv till kantband som till tröjan innan. Det gäller att ha lite planering och framförhållning trots allt ;-)

Som sjunde och åttonde projekt fanns två små söta bodys. Dessa syddes som dubletter i samband med en beställning. Just då var inte jag och bandkantaren på CoverPron så himla överens och allt gick åt fanders. Till slut slängde jag bodysarna i ett hörn för senare bataljer. Och nu blev det alla rätt på en gång, det gick så smidigt så smidigt och båda bodysarna var kantade i ett naffs. Till och med knapparna fick jag dit så de verkligen kunde läggas åt sidan.Det sista plagget på listan var min härliga t-shirt som jag verkligen gillar, men som blivit använd väldigt lite eftersom jag inte trivdes med halsringningen som blev lite för tight. Så jag drog fram saxen och klippte bårt hela kantningen för att på så vis få en cm extra runt om. Jag hoppas att det skall räcka, men jag har ju ännu inte prova skall erkännas. Annars får jag göra om proceduren ytterligare en gång. Det är ju snabbt gjort i alla fall.

Tolfte projektet var makens jeans. Också ett simpelt projekt med utnötta knän. Kapa ovan hålen, fålla and thats it!

Det fjortonde projektet på listan var en Kånkarong keps som jag köpte innan förra sommaren. Tyvärr var den för liten då från start visade det sig. men det fanns möjlighet att lägga ut den lite. Men projektet kom av sig och kepsen har med andra ord legat obrukbar. Nu återställdes den till sitt ursprung så gott som, dock saknad tyvärr Kånkaronglappen.Det trettonde plagget på listan var faktiskt bara utklippt och förberett med förstärkningar på knän och rumpa. Dock hade jag missat att klippa till foder i trikåtyg så det fick jag göra. För ovanlighetens skull åkte ett helvitt tyg fram. Sedan var det bara att låta maskinerna arbeta för att åstadkomma slutresultatet ovan. Numera kan jag nästan sy fodrade eller vändsydda byxor med förbundna ögon. Så plättlätt projekt relativt snabbt avklarat.

Som nummer 6 på listan syntes enbart ett par gul/vitrandiga ärmar. Jag hade tidigare, i samband med ett annat projekt (som jisses, måste ha gjorts kring förra julen), sytt ett par små byxor i stl 56, Sedan räckte det till ett par ärmar i det randiga kollegetyget men ingenting mer. Nu skulle jag alltså fundera ut vad jag skulle göra av det hela. Tänkte först på JNYdesigns gula molntyg, men det gula funkade inte så väl ihop tyvärr. Så då valde jag det röda som är härligt tillsammans med gult. Mysigt blev det och det här är med andra ord också ett projekt som jag fick sy från start nu.

Sist ut, men som nummer 2 på listan, är denna babyoverall i ett riktigt lurvigt tyg. Min lillasyster har sytt den i skolan, typ 8:an eller något sådant för 6-7 år sedan. Hon undrade om jag kunde hjälpa henne att byta dragkedja för den visade sig vara defekt. Jag frågade då om jag fick byta foder också för det var sådant där glansigt acetatfoder som gärna blir lite omysigt och kallt på vintern. Dessutom så var overallen inte vändsydd, vilket ju i alla fall jag gillar ;-) Så det blev lite att göra. Overlocken fick jobba hårt i det tjocka tyget, men slutresultatet blev ju riktigt bra. När jag ändå hade molntyget framme tyckte jag att det skulle bli riktigt snyggt med den kombinationen. Några småmissar på vägen gjorde att jag fick tänka om. Dragkedjan skippades då jag inte hade någon tillräckligt lång. Det fick bli tryckknappar i stället. Mest nöjd är jag med att jag lät fodret kika fram och ge en inramande "list" ikring hela öppningen. Ett positivt misstag.

Det var allt i UFO högen för denna gången. Imorgon skall jag sy lite fler mysbrallor till busgrabbarna om jag får lite egentid över. Och så funderar jag allvarligt på att klippa till allt jag har kvar av min hallonröda PUL samt rosa flanell och få till ett gäng tygbindor. Kanske, kanske att jag skall prova att göra några skoskydd också som är perfekt att ha när det slaskar. Ha en trevlig lördagkväll nu.